Καλέστε μας στο +30 6947123784

ειρηνη τσιρακου - μεθυμακη

Η Ειρήνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει Μικρασιατικές ρίζες και κατοικεί και εργάζεται στη Νέα Αλικαρνασσό. Σπούδασε λογιστικά και Marketing και παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Αγιογραφίας στο Εργαστήρι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου. Από την παιδική της ηλικία ήρθε σε επαφή με την υφαντική τέχνη λόγω του ότι η μητέρα της Ευαγγελία Καρλή ήταν μία από της καλύτερες υφάντρες μέσα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο υφαντικής της Κρήτης. Αποχωρώντας η μητέρα της από αυτή την εργασία, έστησε τον δικό της αργαλειό μέσα στο σπίτι τους, όπου συνέχισε να υφαίνει κουρτίνες, σεμέν, καρέ, τραπεζομάντιλα κ.α. Έτσι λοιπόν της καλοκαιρινές διακοπές της, τις περνούσε βοηθώντας της μητέρα της, με αποτέλεσμα να μυηθεί σιγά – σιγά στα μυστικά της υφαντικής.

Η Ειρήνη τελείωσε τις σπουδές της το 2010, παντρεύτηκε και αποφάσισε να ξεθάψει τον παλιό αργαλειό της πεθεράς της, ο οποίος χρονολογείται από το 1929, τον συντήρησε και τον συναρμολόγησε με την πολύτιμη βοήθεια του συζύγου της Νικόλαου Μεθυμάκη, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι της μητέρας της σε κάθε ζημία που πάθαινε ο αργαλειός. Με αυτές τις γνώσεις που έλαβε, ξαναδίνουν ζωή σε παλιούς ξεχασμένους αργαλειούς αναλαμβάνοντας και τη συντήρηση και συναρμολόγηση αυτών. Παράλληλα κατασκεύασαν έναν φορητό επιτραπέζιο χειροκίνητο αργαλειό για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια του χώρου να στήσουν έναν παραδοσιακό. Πριν 4 χρόνια της γεννήθηκε η επιθυμία, αυτό το πάθος για την υφαντική να το διαδώσει σε ενήλικους και παιδιά ούτως ώστε να μη χαθεί αυτή η αξιόλογη παράδοση.

Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε μία ατομική και τρεις ομαδικές εκθέσεις. Αγαπάει τη χειροτεχνία και ιδιαίτερά την υφαντική. Είναι στάση ζωής και ανάσας από την καθημερινότητα. Της αρέσει να ταξιδεύει μέσα στα χρώματα, τα σχέδια και τα σχήματα.